Losse kleine stickers
- 1. Stel je product samen
- 2. Upload jouw ontwerp, laat in de notities bij het afrekenen weten wat de vorm van je sticker moet worden
- 3. Na afrekenen ontvang je jouw digitale proefdruk
- 4. Na akkoord gaat jouw bestelling in productie!
Hoe maak ik mijn ontwerpbestand op?
Je wilt natuurlijk de beste kwaliteit. Zorg er daarom voor dat je bestanden goed zijn opgemaakt. Maak tijdens de opmaak van jouw PDF-bestand een inschatting welke resolutie geschikt is voor de toepassing. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan. Lees bij de aanleverspecifacties hoe je dit precies moet doen.
Het overzicht van rolwikkelingen voor Etiketten en Stickers op rol?
Bekijk en kies de juiste rolwikkeling. Bij het bestellen van stickers en etiketten op rol bepaal je zelf hoe we deze voor je op de rol plaatsen. Dit noemen we de rolwikkeling. Wil je ze naar binnen gerold of juist met de afbeelding aan de buitenkant van de rol buiten? En vanuit welke hoek en richting moeten ze leesbaar zijn? Welke rolwikkeling je kiest, is afhankelijk van de toepassing. Bij het product stickers op rol kies je uit rolwikkeling 1 t/m 4, bij etiketten kun je kiezen uit alle onderstaande rolwikkelingen.
Rolwikkelschema
- De rolwikkeling van rollen die je voor de label dispenser box bestelt, kan zowel met de sticker naar binnen als naar buiten gericht. Rollen met de afbeelding naar binnen gewikkeld heeft de voorkeur.
- Maak je gebruik van een etiketteermachine of etiketten/stickers met oplopende nummering? Stem de rolwikkeling met ons af en check welke etiketten de etiketteermachine aankan voordat je gaat bestellen. Zo voorkom je teleurstelling en etiketten die machinaal onbruikbaar zijn óf die je in het ergste geval handmatig moet plakken.Â
- Bij het uploaden van je bestand hoef je jouw ontwerp niet meer extra te draaien.
Opmaak van bestanden met witprint (bij transparante etiketten)
Wanneer je één van de witprint opties kiest, kom je verderop in het bestelproces ‘Plaatsing witte inkt’ tegen. We leggen je graag uit hoe je de bestanden kunt opmaken.Â
Plaatsing witte inkt: Wit aangegeven met steunkleur White
Bij deze optie is het van belang dat je elk onderdeel met witprint aangeeft met de steunkleur/spotcolor ‘White’.Â
Een steunkleur (of spotcolor) ‘White’ aanmaken in Illustrator
- Selecteer de onderdelen die wit geprint moeten worden en geef ze een willekeurige kleur (bijvoorbeeld CMYK 100/0/0/0).Â
- Kies via het menu in je venster ‘Stalen’ (of ‘Swatches) voor ‘Nieuw staal’.Â
- Er verschijnt nu een pop-up venster waarin je de naam van de staal wijzigt in ‘White’ en het kleurtype in ‘Steunkleur’ (of ‘Spotcolor’).Â
Tip: geef de steunkleur een opvallende kleur, zodat deze zichtbaar wordt in je ontwerp. Ondanks de opvallende kleur, printen we deze wit.Â
Voilà !Â
Tip: bestaat je opmaak uit twee ‘lagen’ (full color en White) over elkaar heen? Geef de bovenste laag dan het kenmerk ‘Vulling overdrukken’. Op deze manier worden beide lagen gelezen door ons printsysteem.Â
Nog een tip: is jouw full color laag heel complex? Leg dan je ‘White’ laag boven en zet deze op overdruk. Deze opbouw van het bestand heeft geen invloed op de volgorde van printen, die wordt namelijk gebaseerd op de specificaties die je bij het bestellen invoert.
Afloop voor afwerking in bestanden
Voor bijna alle afwerkingen op geldt 1 cm afloop per zijde. Omdat 3mm ook vaak gebruikt wordt accepteren wij dat ook, echter beperkt het natuurlijk iets meer de veilige marge.
Bij Template-bestanden: hier werk je volgens het template en hoef je zelf geen extra afloop aan te brengen.
Houd altijd 1 cm (3mm wordt ook geaccepteerd) aan als veilige marge binnen het afgewerkte formaat bij producten die schoon- of contourgesneden worden. Plaats daarom geen belangrijke beelden, logo’s en/of teksten binnen deze marge omdat dit eventueel verloren kan gaan bij een afwijking in het snijden of afwerken van het product. Zorg ervoor dat je afloop niet wit is, maar laat je kleur of afbeelding doorlopen. Afloop vragen we natuurlijk niet voor niets, er is een kleine tolerantie nodig en zo voorkom je witte randen op je print. Een witte print of achtergrond is uiteraard een uitzondering hierop.
Last but not least: lever je bestanden zónder snijtekens aan. Dan staan de instellingen voor het exporteren altijd goed
Het maken van een cutcontour in 3 stappen
Een alles verhelderende uitleg over een cutcontour, ofwel een snijlijn. Wat is het en hoe maak je deze?
Hoe maak ik een cutcontour?
Het maken van een cutcontour is alleen mogelijk in grafische software voor het maken van vector illustraties, zoals Adobe Illustrator. Fotobewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop kan je niet gebruiken voor het maken van een cutcontour. Het cutcontour moet namelijk te allen tijde een vectorlijn zijn.
Stap 1
Maak eerst een lijn aan op je tekengebied in de gewenste vorm. Zorg ervoor dat het een sluitende lijn is, zonder vulkleur. Geef de lijn een willekeurige kleur.
Stap 2
Klik dan op het menu rechtsboven op je Color (Kleur) venster. Zie je dit venster niet, activeer je deze in Window (Venster) en Color (Kleur). Kies voor Create New Swatch (Nieuw staal maken). Een nieuwe staal kun je ook aanmaken via het venster Swatches (Stalen).
Stap 3
Er verschijnt een pop-up venster met de titel New Swatch (Nieuwe staal) in beeld. Deze geef je de naam Cutcontour, bij type kies je voor Spot Color (Steunkleur). Klik dan op OK. De kleur kies je zelf en het kan helpen een kleur te kiezen die afwijkt van het ontwerp. Zo zie je de snijlijn altijd goed. Meestal wordt hier 100% Magenta voor gebruikt. Welke kleur je ook kiest, we printen de snijlijn niet mee. Dat komt omdat je het cutcontour aangeeft met een steunkleur.
Handige tips
- Gebruik alleen de naam Cutcontour in je bestand. Beschrijvingen als Cut contour of steunkleur Cutcontour geven een foutmelding in de Upload. Â
- Plaats geen cutcontour buiten het tekengebied en zorg dat deze niet door de afloop of andere tekengebieden lopen.
- Laat de kleur van je ontwerp doorlopen rondom je aangemaakte contour om witte randen te voorkomen.
- Zorg ervoor dat je cutcontour altijd 100% dekking heeft en je de kleurtint van deze staal/swatch op 100% zet anders verdwijnt deze in je bestand.Â
- Zet de uitlijning van je cutcontour altijd naar het midden. Bij uitlijning naar binnen of buiten maakt ons systeem er een dubbel contour van en kunnen we je print niet goed produceren.
- Lever per tekengebied één sluitend contour aan, tenzij je binnen dit contour een of meerdere uitsparingen wilt. Dan geef je deze ook aan met een Cutcontour. Een ontwerp aanleveren met meerdere contouren is alleen mogelijk bij Stickervellen en Vinylstickers met een kisscut afwerking.
Let op: zet je cutcontour nooit in een vergrendelde of niet-afdrukbare laag! In deze type lagen wordt je cutcontour niet uitgelezen.
Bestanden uploaden in een handomdraai
Heb je het product dat je wilt bestellen geselecteerd en samengesteld? Dan is het tijd om bestand(en) met jouw ontwerp toe te voegen in The Labelshow Upload.
Stap 1
Selecteer in de derde stap van het bestellen ‘bestand uploaden’. De Upload opent automatisch.
Stap 2
Sleep de bestanden in het venster of voeg ze toe door op de groene knop Bestanden uploaden te klikken.
Stap 3
Je bestanden worden nu geladen in het venster.Â
Let op: onze uploader gebruikt lage resolutie afbeelding die je niet kunt gebruiken als (kleur)proef.
- Wil je de oplage wijzigen per bestand? Dit doe je eenvoudig door het getal naast het bestand te wijzigen.Â
- Heb je een dubbelzijdig product? Sleep dan je geüploade bestanden naar de kaders ‘voorkant’ en ‘achterkant’. Heb je één bestand voor zowel de voor- als achterzijde? Sleep dan hetzelfde bestand naar beide zijdes, zodat je niet twee keer hoeft te uploaden.Â
- Let erop dat je een dubbelzijdig bestand altijd leesbaar (rechtop) uploadt, zodat voor- en achterkant correct op elkaar komen.
- Houd er bij asymmetrische contour gesneden bestanden rekening mee dat de achterzijde gespiegeld is (met uitzondering van tekst). Een cutcontour in de achterzijde is niet nodig.
Verschijnt er een oranje of rood uitroepteken? Grote kans dat er dan iets niet helemaal klopt aan je bestanden. Klik op het icoontje en de uitleg verschijnt in een pop-up. De meest voorkomende foutmeldingen:
- ‘Formaat van geüploade bestand komt niet overeen met benodigde formaat’. Onderin het scherm wordt het benodigde formaat weergegeven. Vergelijk dit met het bestandsformaat onder jouw geüploade bestand.Â
- ‘Er is een probleem met het cutcontour in het bestand’. Zorg bij de afwerking ‘contoursnijden’ dat je de snijlijn hebt aangegeven met de steunkleur ‘Cutcontour’.
Alles gecheckt en akkoord? Klik dan op ‘Ik ben klaar’ en je keert automatisch terug naar je winkelmand. Bij de ‘status’ verschijnt nu de melding ‘Uploaden voltooid’. Nu kun je jouw bestelling op thelabelshow.nl afronden.
Bestand wijzigen
Tijdens het bestellen kun je altijd terugkeren naar de stap ‘bestand uploaden’ om de Upload opnieuw te openen. Dit maakt het mogelijk om bestanden te verwijderen en/of nieuwe bestanden toe te voegen. Na het bevestigen van jouw order is wijzigen niet meer mogelijk.
Gebruik van software voor het opmaken van je bestanden
Je wilt natuurlijk de beste kwaliteit. Zorg daarom voor een goede opmaak van je bestanden. Goede ontwerpprogramma’s zijn ideaal voor het ontwerpen van jouw printproduct. Het aanbod van programma’s is groot en we snappen dat het lastig is om een keuze te maken. Daar helpen we je graag bij!
Tips
Populaire programma’s zijn Adobe InDesign, Illustrator en Photoshop. Deze software pakketten zijn niet gratis, maar wel dé standaard in de grafische wereld.Â
Je kunt jouw bestand ook opmaken in ontwerpsoftware zoals Easysign, CorelDraw, Photopaint, Bluebeam of QuarkXPress. Omdat wij zelf niet met deze softwarepakketten werken, kunnen we hierin niet ondersteunen.Â
Wil je goede software ondersteuning? Kies dan voor het Adobe Creative Cloud pakket. Wij kunnen je helpen met specifieke problemen, ook heeft Adobe zelf een uitstekende helpdesk.
Don’ts
We raden af om online ontwerpplatformen zoals Canva of Designbold te gebruiken. Dit geldt ook voor gratis opmaakprogramma’s zoals Inkscape of GIMP. Deze bestanden accepteert ons systeem in eerste instantie wel, maar leveren vaak problemen op in productie. Gebruik maken van deze platformen is eigen risico.
Absoluut ongeschikt voor het aanleveren van bestanden zijn programma’s als Microsoft Word, Publisher, Powerpoint en Paint. Dit zijn geen opmaaksoftwares en leveren daardoor veel en vaak problemen op.
Losse kleine stickers
- 1. Stel je product samen
- 2. Upload jouw ontwerp, laat in de notities bij het afrekenen weten wat de vorm van je sticker moet worden
- 3. Na afrekenen ontvang je jouw digitale proefdruk
- 4. Na akkoord gaat jouw bestelling in productie!
- Oeps, krijg je een foulmelding? Laad de pagina dan eens opnieuw en stuur anders een e-mail.
Losse kleine stickers
- Makkelijk te bestellen met je eigen ontwerp
- Vanaf 1 stuks
- Makkelijk zelf bestellen
- Levering 3-5 werkdagen